Jaké uhlíky zvolit?
Hlavním předpokladem pro správný chod vodní dýmky jsou kvalitní uhlíky na korunce. Uhlíky do vodní dýmky můžeme dělit podle dvou základních skupin:
- samozápalné uhlíky
- klasické uhlíky (brikety)
Samozápalné uhlíky ve větší části vykazují chemickou chuť během kouření. Tím je pozměněna naprosto chuť právě kouřeného tabáku. Samozápalný uhlík při rozpalování vydává ohromný zápach a díky tomu nelze uhlík zapalovat v uzavřených prostorech. Jedinou výhodou samozápalného uhlíku oproti klasickým briketám je ten, že nepotřebuje pro rozpálení otevřený oheň – uhlík jde zapálit např. zapalovačem (obsahuje síru, která uhlík dokonale rozpálí).
Dodavatelů samozápalných uhlíků je velice mnoho. Uhlíky se vyrábějí např. v Anglii, v Egyptě, v Číně nebo v některých státech Evropské unie. Mezi nejkvalitnější samozápalné uhlíky do vodní dýmky patří uhlíky Al-Amir, které nevykazují chemickou chuť během kouření vodní dýmky. Jejich zapálení trvá zhruba 5-7 sekund a posléze je uhlík následně připraven pro vodní dýmku. Do uhlíku tohoto typu se nesmí foukat!
Klasické uhlíky mají spoustu výhod oproti uhlíkům samozápalným. Mezi hlavní výhodu patří jistě to, že uhlík nevykazuje během kouření chemickou chuť, pokud je pořádně rozehřán. Další výhoda je jistě ta, že lze rozčtvrtit a během kouření manipulovat s uhlíky na dýmce a volit si sílu a kvalitu dýmky. Doba hoření je daleko delší než u samozápalných uhlíků. Uhlíky neobsahují žádnou síru. Na českém trhu můžete sehnat dva hlavní typy uhlíků do vodní dýmky. První jsou uhlíky ve tvaru oválu. Jejich konzistence je velice pevná a snadno se zapálí např. na plynovém sporáku, nebo grilu. Jedná se o českého výrobce briket. Druhá varianta pochází z Indonésie – kokosové brikety. Výhřevnost je mnohem vyšší než u dosavadních grilovacích uhlíků, uhlíky se nerozpadají a zanechávají minimum popela. Shoří téměř beze zbytků. Zůstatkový popel se skládá ze 2 % celkového objemu produktu. Kokosové brikety jsou testovány dle DIN 51749. Jedná se o ekologický produkt. Při pěstování surovin se nepoužívají ani hnojiva ani pesticidy. Spotřeba energie při produkci je velmi nízká. Při spalování se nepotvrdilo (nedokázalo) uvolňování sazí (popílku) a škodlivých zplodin do ovzduší. Při spalování se nevytváří kouř ani zápach. Kokosová briketa dokáže hořet až 2,5 hodin.